Kotlety mielone z plasterkami duszonych pieczarek
Składniki:
1 kg mielonego mięsa, użyłam z sarny, ale może być inne3 jajka
3 łyżki drobnej kaszki orkiszowej
sól ziołowa
pieprz kolorowy
cebula
kilka kropli sosu Worcestershire
500 g drobnych pieczarek
2 łyżki masła
sól
pieprz kolorowy
kilka kropli soku z cytryny
bułka tarta wymieszana z drobną kaszką orkiszową
gęsi smalec do smażenia
Wykonanie:
Pieczarki kroimy w cienkie plasterki podsmażamy na maśle. Dusimy, aż woda odparuje. Pieczarki doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Uwaga - soku z cytryny dajemy dosłownie klika kropli, żeby tylko podbiła smak grzybów. Pieczarki odstawiamy do wystudzenia.Do mięsa mielonego dodajemy jajka, kaszkę orkiszową, sól, pieprz, cebulę startą na drobnym oczku, sos Worcestershire oraz pieczarki. Mieszamy. W rękach formujemy kotletach, lekko otaczamy je w bułce tartej wymieszanej z kaszką orkiszową.
Na patelni o nieprzywierającej powłoce rozgrzewamy gęsi smalec. Kotlety rumienimy z obu stron. Gdy kotlety są obsmażone ostrożnie wlewamy do nich 100 ml przegotowanej wody i dusimy przez 10 minut na wolnym ogniu i pod przykryciem.
Kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami.
Komentarze
Prześlij komentarz