Kurczak pieczony w mleku

Fantastyczny sposób na pieczonego kurczaka. Wszystkie smaki idealnie ze sobą komponują, żaden nie dominuje dzięki czemu otrzymujemy idealne harmonijne danie.

Składniki:

kurczak o wadze około 1,5-2 kg
100 g masła
łyżka oleju
750 ml mleka 
250 ml bulionu drobiowego
sól morska
pieprz kolorowy
laska cynamonu
główka czosnku
skórka z 2 cytryn 
pęczek listków szałwii

Wykonanie:

Kurczaka moczymy przez 1-2 godziny w solance. Kurczaka osuszamy. Nacieramy solą i pieprzem kolorowym. Obsmażamy ze wszystkich stron na maśle z dodatkiem oleju.

Do obsmażonego kurczaka wlewamy bulion oraz mleko. Dokładamy cynamon, główkę czosnku przekrojoną na pół, szałwię i skórkę cytrynową. Wkładamy do piecyka nagrzanego do 200°C i pieczemy około 1,5 godziny.
 


Komentarze

Popularne posty