Ryż z kalafiora

Tak dobrze widzicie i nie ma błędu w nazwie tego dania, dziś proponuję ryż z kalafiora. Kalafior został starty na tarce dzięki czemu konsystencją do złudzenia przypomina ryż. Ryż z kalafiora to pyszne i zdrowe danie warzywne, może również stanowić dodatek do dania głównego.


Składniki:

kalafior
2 duże marchewki
seler korzeniowy
2 łodygi selera naciowego
korzeń pietruszki
por
5 jajek ugotowanych na twardo
papryczka chili
curry
2 łyżki  masła
sól
świeże zioła do posypania np. listki kolendry lub pietruszki

Wykonanie:

Kalafiora dzielimy na różyczki, przekładamy do miski. Zalewamy wodą z dodatkiem octu spirytusowego (robię tak by pozbyć się różnych żyjątek, które mogą mieszkać w kalafiorze).

Pozostałe warzywa obieramy. Pora, chili i łodygi selera naciowego drobno kroimy. Warzywa korzeniowe ścieramy na tarce.
Warzywa dusimy na maśle, doprawiamy je solą i curry.

Kalafiora ścieramy na tarce.
Po starciu kalafiora otrzymujemy ryż kalafiorowy. Wsypujemy go do uduszonych warzyw i chwilę dusimy, by kalafior się podgrzał. Do warzyw dodajemy pokrojone w kostkę jajka. Doprawiamy do smaku.

Ryż podajemy posypany świeżą zieleniną.

Komentarze

Popularne posty