Niby sznycle z kalarepy
Uwielbiam niby sznycle warzywne. Z wyglądu bardzo przypominają schabowego, ale smak oczywiście warzywny. Te zrobione z kalarepy są jędrne i na prawdę smaczne. Jeśli nie jedliście kalarepy w takiej formie to koniecznie musicie spróbować.
Składniki:
duża kalarepa
sól ziołowa
pieprz kolorowy
mąka krupczatka
jajko
bułka tarta
olej do smażenia
do podania:
sałata w sosie winegret
jajko sadzone
szczypiorek do posypania
Wykonanie:
Kalarepę obieramy. Kroimy w plastry o grubości 1-1,5 cm.
Każdy plaster solimy i pieprzymy. Panierujemy w mące krupczatce wymieszanej z mielonym kolorowym pieprzem, jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiany kolor z obu stron.
Usmażoną kalarepę podajemy z jajkiem sadzonym i sałatą z sosem winegret. Całość posypujemy szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz