Kokosanki miodowe wg cioci Tereski

 
Lamingtony, kokosanki lub kudłacze pod tymi nazwami kryją się pyszne ciasteczka biszkoptowe oblane kakaową polewą i obficie posypane wiórkami kokosowymi. W przepisie prezentowanym poniżej do ciasta został dodany miód, który wzbogaca smak i kolor ciasta. Przepis na kokosanki pochodzi ze starego zeszytu z przepisami mojej mamy. Przepis ten, jak to kiedyś bywało, trafił do niego pocztą pantoflową właśnie od cioci Tereski 🙂

Składniki:

proporcje na około 70 ciastek:

Ciasto:

4 jajka
30 dag cukru pudru
5 łyżek miodu
15 dag rozpuszczonego masła
3,5 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki sody
200 ml mleka

Polewa:

400 g masła
2 szklanki cukru
2 szklanki mleka
6-7 łyżek ciemnego kakao

Do posypania:

400 g wiórek kokosowych

Wykonanie:

Ciasto:

Jajka ucieramy z cukrem pudrem, ciągle ucierając dodajemy płynny miód i rozpuszczone przestudzone masło, po łyżce dodajemy przesianą mąkę z sodą. Następnie cienkim strumieniem wlewamy mleko.
Ciasto przekładamy na dużą blachę (36 cm x 26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C 25-30 minut, do suchego patyczka. Ciasto przekładamy na kratkę do ostudzenia, najlepiej na całą noc.

Ciasto kroimy w kostki o wymiarach około 3 cm x 3 cm x 3cm.



Polewa:

Składniki na polewę przekładamy do rondelka i podgrzewamy ciągle mieszając do zagotowania.

Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając przez 5 minut, masa powinna lekko zgęstnieć.

Kostki ciasta nabijamy na długą wykałaczkę i zanurzamy w lekko ciepłej polewie, a następnie obficie obtaczamy w wiórkach kokosowych.


 
Porada: Jeśli polewa przestygnie i za bardzo zgęstnieje należy ją podgrzać.

Kokosanki od razu po przygotowaniu są gotowe do jedzenia.

Przechowujemy je przykryte np. pod kloszem do 2 tygodni.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty