Kokosanki miodowe wg cioci Tereski
Lamingtony, kokosanki lub kudłacze pod tymi nazwami kryją się pyszne ciasteczka biszkoptowe oblane kakaową polewą i obficie posypane wiórkami kokosowymi. W przepisie prezentowanym poniżej do ciasta został dodany miód, który wzbogaca smak i kolor ciasta. Przepis na kokosanki pochodzi ze starego zeszytu z przepisami mojej mamy. Przepis ten, jak to kiedyś bywało, trafił do niego pocztą pantoflową właśnie od cioci Tereski 🙂
Składniki:
proporcje na około 70 ciastek:
Ciasto:
4 jajka30 dag cukru pudru
5 łyżek miodu
15 dag rozpuszczonego masła
3,5 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki sody
200 ml mleka
Polewa:
400 g masła2 szklanki cukru
2 szklanki mleka
6-7 łyżek ciemnego kakao
Do posypania:
400 g wiórek kokosowychWykonanie:
Ciasto:
Jajka ucieramy z cukrem pudrem, ciągle ucierając dodajemy płynny miód i rozpuszczone przestudzone masło, po łyżce dodajemy przesianą mąkę z sodą. Następnie cienkim strumieniem wlewamy mleko.Ciasto przekładamy na dużą blachę (36 cm x 26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C 25-30 minut, do suchego patyczka. Ciasto przekładamy na kratkę do ostudzenia, najlepiej na całą noc.
Ciasto kroimy w kostki o wymiarach około 3 cm x 3 cm x 3cm.
Polewa:
Składniki na polewę przekładamy do rondelka i podgrzewamy ciągle mieszając do zagotowania.Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając przez 5 minut, masa powinna lekko zgęstnieć.
Kostki ciasta nabijamy na długą wykałaczkę i zanurzamy w lekko ciepłej polewie, a następnie obficie obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Porada: Jeśli polewa przestygnie i za bardzo zgęstnieje należy ją podgrzać.
Kokosanki od razu po przygotowaniu są gotowe do jedzenia.
Przechowujemy je przykryte np. pod kloszem do 2 tygodni.
jakie mleko w cieście nie ma ile tego mleka o co chodzi??
OdpowiedzUsuń200 ml mleka, uzupełniłam w przepisie.
Usuń