Ptysie z gorgonzolą i rozmarynem

Składniki:
ciasto parzone:
125 g masła2 szklanki wody
2 szklanki mąki krupczatki
szczypta soli
10 jajek od szczęśliwych kur
100 g sera gorgonzola
2 łyżki posiekanych listków rozmarynu
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem soli. Do gotującej się wody z masłem wsypujemy mąkę i mieszamy do momentu, aż powstanie zwarta kula, a na ściankach garnka powstanie biała warstwa.Ciasto odstawiamy do ostudzenia.
Do przestudzonej, ale jeszcze lekko ciepłej masy wbijamy pojedynczo jajka. Mieszamy łyżką lub za pomocą miksera. Do masy wkruszamy ser i wsypujemy rozmaryn, mieszamy.
Masę przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 210 stopniach C przez 5 minut, aż ładnie wyrosną, następnie dopiekamy przez 10-15 minut w 180 stopniach C. Upieczone ciastka studzimy na kratkach.
Takie ptysie podaję jako dodatek do zup, sałatek, szarpanego mięsa lub jako samodzielną przekąskę.
Komentarze
Prześlij komentarz