Zupa krewetkowa w orientalnym stylu - wersja instant

Pyszna zupa krewetkowa, którą przygotujecie w 5 minut przed wyjściem do pracy, a w pracy wystarczy zalać ją wrzątkiem i poczekać 5 minut, aby wszystkie składniki się podgrzały.

Składniki:

100 g krewetki koktajlowej, użyłam takiej z solonej zalewy
garść makaronu ryżowego z tapioką i zieloną herbatą
kilka różyczek brokułu
marchewka żółta i pomarańczowa, obie pokrojone w zapałkę
fasola szparagowa, zblanszowana
mała czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
1/2 papryki czerwonej pokrojona w paski
1/2 chili
kawałek mango pokrojonego w kostkę
lubczyk

sos:

saszetka miso
łyżeczka soku z limonki
2 łyżki sosu sojowego
łyżka mleka kokosowego
kawałek startego imbiru
mielona kolendra
mielony kmin rzymski
papryka słodka
kurkuma
pieprz kajeński
pieprz czarny


Wykonanie:

Składniki na sos umieszczamy w słoiku. Dodajemy warzywa. Potrząsamy słoikiem, by sos połączył się z warzywami. Dodajemy krewetki, posiekany lubczyk i makaron. Słoik zakręcamy i zabieramy do pracy. W pracy zupę zalewamy wrzątkiem, czekamy 5 minut, żeby składniki się podgrzały i jemy.


Komentarze

Popularne posty