Przyprawa z szafranem w stylu hiszpańskim
Uwielbiam poznawać smaki prosto od kuchni, dlatego z wakacji zagranicznych przywożę aromatyczne przyprawy oraz charakterystyczne mieszanki przypraw, które dosyć trudno kupić w kraju. W obecnej sytuacji związanej z COVID-19, kiedy trudno wybrać się poza granice przywołuję te wspomnienia tworząc samodzielnie aromatyczne mieszanki.
Składniki:
20 g papryki słodkiej w proszku
20 g czosnku granulowanego
12 g soli morskiej drobno ziarnistej (2 łyżeczki)
8 g suszonej natki pietruszki
15 g suszonych pomidorów w płatkach
15 g suszonej cebuli
10 g pieprzu czarnego mielonego
12 g nitek szafranu
Wykonanie:
Wszystkie przyprawy przesypujemy do szczelnie zamykanego pojemniczka na przyprawy, zamykamy. Chwilę energicznie potrząsamy, żeby przyprawy się połączyły.
Taka mieszanka jest idealna do zup i sosów pomidorowych oraz dań z ryżu ryb, drobiu oraz ziemniaków. Sprawdza się również jako posypka do kanapek i frytek.
Informacyjnie: Dawałam po opakowaniu z każdej z wymienionych przypraw. Jednak wielkość opakowania przypraw zależna jest od producenta dlatego, proporcje podałam w gramach.
Komentarze
Prześlij komentarz