Biszkoptowa tarta z bitą śmietaną, malinami, jeżynami oraz jadalnymi kwiatami


Biszkoptowy spód stanowi bazę dla delikatnej bitej śmietany, owoców oraz jadalnych kwiatów.


Składniki:

Ciasto na formę do tarty o średnicy 28 cm:
dno i boki formy dokładnie natłuszczamy i obsypujemy semoliną

2 jajka
100 g cukru
50 g roztopionego masła
50 ml śmietanki 30%
60 g mąki pszennej typ 405
50 g skrobi kukurydzianej
szczypta soli
6 g proszku do pieczenia Bio
otarta skórka i sok z połowy pomarańczy

przełożenie:
250 ml słodkiej śmietanki 36%
łyżeczka pasty waniliowej
łyżka cukru pudru

200 g malin i jeżyn
listki mięty
płatki i kwiatki jadalnych kwiatów u mnie floksy i płatki aksamitki

Wykonanie:

Przygotowanie spodu do tarty:
Do miski wbijamy jajka. Dodajemy sól i cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej masy. Dodajemy otartą skórkę z pomarańczy. Wlewamy śmietankę i rozpuszczone masło, krótko miksujemy. Następnie przy pomocy przesiewacza wsypujemy mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Miksujemy na najwolniejszych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec miksowania wlewamy sok pomarańczowy. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy i równo rozprowadzamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160°C na złoty kolor (około 20 minut). Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone.
Odwracam do góry dnem i studzimy na kratce kuchennej.
 
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i pastą waniliową. Ubitą śmietanę przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną tylką. Wyciskamy gwiazdki z bitej śmietany. Wierzch posypujemy owocami, listkami mięty oraz jadalnymi kwiatami.

Komentarze

Popularne posty