Kolorowe marynowane warzywa
Pyszna, marynata warzywna. Inspiracją do jej wykonania była włoska Giardiniera. Do przygotowania tej sałatki tak na prawdę możecie użyć resztek warzyw, które macie w lodówce.
Składniki:
mały kalafior
łodyga selera naciowego
marchewka
100 g groszku cukrowego
150 g brukselki, jak najmniejsze główki
3-4 ogórki gruntowe
czerwona cebula
papryka czerwona
papryka żółta
chili
pół szklanki soli morskiej
ząbek czosnku
kilka ziaren kolorowego pieprzu
ziele angielskie
2 świeże liście laurowe
kilka ziaren kolendry
kilka ziaren kozieradki
pół łyżeczki oregano
zalewa proporcje:
szklanka octu z białego wina lub jabłkowego
szklanka oleju rzepakowego
2 łyżki miodu
Wykonanie:
Warzywa myjemy, kroimy w dosyć drobne kawałki. Warzywa przekładamy do miski, zasypujemy solą i zalewamy zimną wodą. Woda powinna tylko pokryć warzywa. Mieszamy, żeby sól się roztopiła. Miskę z warzywami przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na noc do lodówki.
Warzywa dokładnie odcedzamy na sitku. Przekładamy je do słoików. Do każdego słoika wkładamy ząbek czosnku pokrojony w plasterki oraz przyprawy.
Składniki zalewy mieszamy ze sobą. Zalewamy nią warzywa. Słoiki zakręcamy i odstawiamy do lodówki. Warzywa gotowe są do jedzenia po 2-3 dniach. Tak przygotowane można przechowywać w lodówce klika tygodni.
Komentarze
Prześlij komentarz