Grzanki francuskie z dżemem owocowym, świeżymi owocami i jadalnymi kwiatkami
Grzanki francuskie to danie kuchni zero waste znane już w czasach średniowiecza. Jest to więc danie, które nigdy nie wychodzi z mody. Grzanki można podawać zarówno w wersji na słodko jak i wytrawnej. Moja wersja jest na słodko i w nieco bardziej eleganckiej wersji z dodatkiem świeżych owoców i jadalnych kwiatów.
Składniki:
resztki pieczywa np. czerstwa bagietka, bułka francuska lub bułka wrocławska
jajka
mleko
ziarna z laski wanilii
rozkruszone ziarno kardamonu
bułka tarta
masło klarowane do smażenia
do podania:
ulubiony dżem
świeże owoce
listki mięty
jadalne kwiaty u mnie floksy
Wykonanie:
Mleko rozmącamy widelcem z jajkami, wanilią i kardamonem.
Czerstwe pieczywo kroimy w kromki. Zanurzamy przez chwilę w mleku z jajkami. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron na klarowanym maśle.
Podajemy z ulubionym dżemem, posypane świeżymi owocami, listkami mięty i jadalnymi kwiatami. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz