Chipsy o smaku chipotle

Domowe karbowane, grubo krojone chipsy ziemniaczane posypane solą himalajską i płatkami chipotle.

Składniki:

ziemniaki dowolna ilość
sól himalajska
chipolte w płatkach
2 łyżeczki cukru
olej kokosowy do smażenia


Wykonanie:


Ziemniaki obieramy. Kroimy za pomocą specjalnego noża na faliste plasterki. Ziemniaki płuczemy 3-4 razy,  do momentu uzyskania czystej wody. Ziemniaki zalewamy zimną wodą i dodajemy 2 łyżeczki cukru, odstawiamy na 10-15 minut.

Ziemniaki odcedzamy przekładamy na papierowe ręczniki by dokładnie odciekły.

Ziemniaki smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym 2-3 minuty w zależności od grubości plasterków. Ziemniaku po usmażeniu przekładamy na papierowe ręczniki by odciekły.

Jeszcze ciepłe posypujemy solą i płatkami chipotle. Najlepiej smakują w towarzystwie sosu jogurtowo-majonezowego.


Komentarze

Popularne posty