Kiszone mirabelki
Tak przygotowane mirabelki to świetny, a jednocześnie oryginalny dodatek do mięs i wędlin. Mimo kiszenia mirabelki zachowują swój charakterystyczny owocowy smak.
Składniki:
na wpół dojrzałe mirabelki dowolna ilość
na każdy słoik o pojemności 400-500 ml:
plasterek imbiru
łyżeczka kolorowego pieprzu
pół łyżeczki gorczycy
pół łyżeczki kozieradki
2 ziarna ziela angielskiego
zalewa:
łyżka soli morskiej na litr przefiltrowanej wody
Wykonanie:
Do każdego słoika wkładamy przyprawy.
Umyte mirabelki kroimy na pół, wyjmujemy pestkę. Mirabelki przekładamy do słoików. Zalewamy solanką. Odstawiamy na 2-3 dni w ciepłe miejsce do ukiszenia. Słoiki szczelnie zamykam, gdy mirabelki są już ukiszone. Odstawiam w chłodne zacienione miejsce. Podaję schłodzone jako dodatek do mięs i wędlin.
Komentarze
Prześlij komentarz