Orzechowe zabajone
Delikatna pianka jajeczna z dodatkiem likieru orzechowego oraz czekoladowej bitej śmietany całość smakuje wybornie.
10 łyżek cukru pudru
200 ml likieru o smaku orzecha laskowego
2 łyżki nutelli
Schłodzoną śmietankę ubijamy z nutellą (krem czekoladowy powinien być w temperaturze pokojowej, by łatwo połączył się ze śmietanką).
Bitą śmietanę przekładamy do szprycy i wyciskamy ją po brzegu kieliszka. Następnie przekładamy do kieliszków piankę jajeczną. Podajemy od razu lub po schłodzeniu. Dodatkowo możemy posypać startą gorzką czekoladą.
Składniki:
4-5 porcji
10 żółtek od szczęśliwych kurek10 łyżek cukru pudru
200 ml likieru o smaku orzecha laskowego
bita śmietana:
200 g słodkiej śmietanki 42%2 łyżki nutelli
Wykonanie:
Żółtka ubijamy na parze z cukrem pudrem, gdy powstanie kremowa pianka cienkim strumieniem wlewamy alkohol i ubijamy jeszcze kilka minut, aż masa ponownie stanie się puszysta i kremowa. Odstawiamy by masa ostygła do temperatury pokojowej.Schłodzoną śmietankę ubijamy z nutellą (krem czekoladowy powinien być w temperaturze pokojowej, by łatwo połączył się ze śmietanką).
Bitą śmietanę przekładamy do szprycy i wyciskamy ją po brzegu kieliszka. Następnie przekładamy do kieliszków piankę jajeczną. Podajemy od razu lub po schłodzeniu. Dodatkowo możemy posypać startą gorzką czekoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz