Przystawki z łososiem
Składniki:
proporcje na 12 sztuk:
ciasto francuskie XXLjajko
nadzienie:
200 g kremowego serka naturalnegokoperek
skórka z cytryny
sól
pieprz
sok z cytryny do smaku
150-200 g łososia w plastrach
sok z cytryny
50 g czerwonego kawioru z pstrąga lub łososia
kilka listków karbowanej sałaty
natka pietruszki, lubczyk lub koperek do przybrania
Wykonanie:
Z ciasta francuskiego wycinamy ciastka o dowolnym kształcie (serduszka, gwiazdki, kwiatuszki...).
W połowie z nich wycinamy mniejszą foremką środki.
Ciastka bez dziurki smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy ciastko z dziurką i również smarujemy jajkiem.
Ciastka pieczemy w 200-210 stopniach C przez 12-15 minut, aż się zarumienią.
Gorące ciastka przekładamy na kratkę, by ostygły.
Za pomocą szprycy/rękawa napełniamy ciasteczka serkiem. Na wierzchu układamy łososia zwiniętego w różyczki i przybieramy sałatą, ziołami oraz kawiorem, podajemy od razu po przygotowaniu.
Komentarze
Prześlij komentarz