Flambirowana wątróbka sarny z suszonymi owocami
Smak delikatnej wątróbki z sarny idealnie podkreśla słodycz suszonych owoców oraz delikatny mus malinowy.
2 duże cebule
50 g suszonych moreli
50 g suszonej żurawiny
świeży rozmaryn
sól
pieprz
3 łyżki masła
100 ml wódki
szklanka cukru
Wątróbkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na noc do lodówki.
Maliny zasypujemy cukrem i podsmażamy, aż cukier się rozpuści. Maliny przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Mus przelewamy do sosjerki.
Cebulę podsmażamy na maśle, gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną w plasterki wątróbkę. Wątróbkę obsmażamy z obu stron. Do wątróbki dodajemy suszone owoce razem z alkoholem. Za pomocą długiej zapałki zapalamy alkohol. Czekamy, aż alkohol się wypali. Wątróbkę posypujemy rozmarynem.
Wątróbkę wykładamy na talerz, przyprawiamy solą i pieprzem, polewamy musem malinowym. Podajemy ze świeżym pieczywem i i listkami rukoli.
Składniki:
600-700 g wątróbki z sarny2 duże cebule
50 g suszonych moreli
50 g suszonej żurawiny
świeży rozmaryn
sól
pieprz
3 łyżki masła
100 ml wódki
mus malinowy:
500 g malin świeżych lub mrożonychszklanka cukru
Wykonanie:
Suszone owoce zalewamy wódką i zostawiamy na noc w temperaturze pokojowej.Wątróbkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na noc do lodówki.
Maliny zasypujemy cukrem i podsmażamy, aż cukier się rozpuści. Maliny przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Mus przelewamy do sosjerki.
Cebulę podsmażamy na maśle, gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną w plasterki wątróbkę. Wątróbkę obsmażamy z obu stron. Do wątróbki dodajemy suszone owoce razem z alkoholem. Za pomocą długiej zapałki zapalamy alkohol. Czekamy, aż alkohol się wypali. Wątróbkę posypujemy rozmarynem.
Wątróbkę wykładamy na talerz, przyprawiamy solą i pieprzem, polewamy musem malinowym. Podajemy ze świeżym pieczywem i i listkami rukoli.
Komentarze
Prześlij komentarz