Zupa grzybowa z domowym makaronem ziołowo-czosnkowym

Rozgrzewająca, jesienna zupa z podgrzybków z dodatkiem domowego makaronu. Sekretem głębokiego, grzybowego smaku jest podsmażenie i zrumienienie podgrzybków. Dopełnieniem tej zupy jest domowy makaron z dodatkiem czosnku, szczypiorku i pietruszki.

Składniki:

1 kg podgrzybków lub mieszanych grzybów leśnych
1-2 marchewki
korzeń pietruszki
natka pietruszki
sól
pieprz
200 ml śmietanki 42%
1-2 ziela angielskie
1-2 liście laurowe
rosół lub bulion warzywny, ilość płynu zależy od tego jak gęste zupy lubimy

makaron:

300 g mąki pszennej typ 450-500
3 jajka
ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
łyżeczka soli

Wykonanie:

Ze składników na makaron zagniatamy jednolite ciasto. <Jeśli ciasto będzie za luźne podsypujemy mąką, jeśli za suche dodajemy jeszcze jedno jajko>
Ciasto przykrywamy miską i odstawiamy na 30 minut, żeby odpoczęło.

Garnek, w którym będziemy gotować zupę stawiamy na ogniu. Gdy dno garnka się nagrzeje wsypujemy pokrojone podgrzybki. Podsmażamy je, aż się zrumienią. Do zrumienionych grzybów, dodajemy pokrojone marchewki i korzeń pietruszki. Całość solimy. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. Zalewamy rosołem i gotujemy na wolnym ogniu 20-30 minut.

W czasie, gdy zupa się gotuje wałkujemy ciasto na makaron. Płaty ciasta, kroimy tak by powstał makaron (grubość i długość wg naszych upodobań, to nie rosół więc nie muszą być to cieniutkie niteczki).

Pokrojony makaron rozkładamy na lnianych ściereczkach i odstawiamy najlepiej na godzinę, żeby przesechł.

Wracamy do zupy. Zupę zaprawiamy śmietanką, wsypujemy natkę pietruszki i czekamy, aż się ponownie zagotuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem masła/oleju. Długość gotowania zależy od grubości makaronu.

Zupę podajemy z dodatkiem makaronu.

Komentarze

Popularne posty