Ptysie z gorgonzolą i rozmarynem

Takie ptysie to idealny dodatek do sałatek, zup czy szarpanej wieprzowiny oraz jako samodzielna przekąska bo są po prostu pyszne.

Składniki:

ciasto parzone:

125 g masła
2 szklanki wody
2 szklanki mąki krupczatki
szczypta soli
10 jajek od szczęśliwych kur
100 g sera gorgonzola
2 łyżki posiekanych listków rozmarynu

Wykonanie:

Masło rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem soli. Do gotującej się wody z masłem wsypujemy mąkę i mieszamy do momentu, aż powstanie zwarta kula, a na ściankach garnka powstanie biała warstwa.
Ciasto odstawiamy do ostudzenia.

Do przestudzonej, ale jeszcze lekko ciepłej masy wbijamy pojedynczo jajka. Mieszamy łyżką lub za pomocą miksera. Do masy wkruszamy ser i wsypujemy rozmaryn, mieszamy.
Masę przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w 210 stopniach C przez 5 minut, aż ładnie wyrosną, następnie dopiekamy przez 10-15 minut w 180 stopniach C. Upieczone ciastka studzimy na kratkach.

Takie ptysie podaję jako dodatek do zup, sałatek, szarpanego mięsa lub jako samodzielną przekąskę.

Komentarze

Popularne posty