Plastry schabu dzika w sosie własnym

Pyszne kawałki schabu z dzika w sosie własnym, idealnie komponują się podane z ziemniakami i kiszonkami.

Składniki:

1 kg schabu z dzika
3 cebule
sól morska
pieprz kolorowy
ziele angielskie
jałowiec
ziarna kolendry
gorczyca
świeży liść laurowy

mąka pszenna
łyżeczka musztardy w proszku
chili
papryka słodka

Wykonanie:

Ze schabu ścinamy trochę tłuszczu. Kroimy go w kostkę, wrzucamy na patelnię, gdy tłuszcz się wytopi, podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w ósemki.
Schab kroimy w plastry.




Każdy plaster lekko rozbijamy dłonią, a następnie oprószamy przyprawami(solą oraz roztłuczonymi w moździerzu ziarnami pieprzu, kolendry, jałowca, ziela angielskiego i gorczycy).
Do głębokiego talerza wsypujemy mąkę i mieszamy ją z musztardą w proszku, chili oraz papryką słodką. W mące obtaczamy plastry schabu.

Plastry schabu układamy na patelni i obsmażamy na rumiano z obu stron.
Do mięsa wlewamy 500 ml wody lub bulionu warzywnego, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
Mięso podajemy z ziemniakami oraz kiszonkami lub piklami.








Komentarze

Popularne posty