Szaszłyki z karmazyna, rzodkiewki, cytryny i kulek ziemniaczanych


Pyszne i kolorowe rybne szaszłyki. Ich dopełnienie stanowi sos jogurtowy lub sok świeżo wyciśnięty z cytryny.

Składniki:

500 g karmazyna bez skóry i ości
sól morska ziołowa
świeże listki szałwii
2 łyżki oleju rzepakowego

2 pęczki rzodkiewki
2 cytryny
 

kulki ziemniaczane:
500 g dużych ziemniaków sałatkowych

sos jogurtowy:
200 g  jogurtu nadbużańskiego
2-3 łyżki posiekanego koperku
sól morska
pieprz kolorowy

Wykonanie:

Kulki ziemniaczane:
Z obranych ziemniaków za pomocą łyżeczką do kulek wydrążamy kulki z ziemniaków. Gotujemy je 3-4 minuty w osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy. Kulki można przygotować dzień wcześniej przed zaplanowanym grillem.
 
Karmazyn:
Rybę kroimy w kostkę. Posypujemy solą, posiekaną szałwią i świeżo mielonym pieprzem. Skrapiamy olejem.
 
Na patyczki grillowe nabijamy kulki ziemniaczane, plasterki rzodkiewki, kawałki ryby przełożone cytryną. Szaszłyki krótko grillujemy z każdej strony.

Szaszłyki podajemy z sosem jogurtowy. Jogurt mieszamy z koperkiem i przyprawami. Można również podać z kawałkami cytryny.

Komentarze

Popularne posty