Kremowa zupa szpinakowo-brokułowa z chipsami warzywnymi

Pyszna kremowa zupa warzywna podana z chrupiącymi chipsami z buraka, marchewki, batatów i pasternaku.

Składniki:

3-4 ziemnaki
500 g różyczek brokułu
100 g młodego szpinaku
2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
sól morska
pieprz kolorowy
gałka muszkatołowa
100 g serka topionego

do podania chipsy warzywne

Wykonanie: 

Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w bulionie. Gdy ziemniaki są już miękkie dodajemy brokuły i gotujemy jeszcze 5-7 minut. Do zupy dodajemy serek i listki szpinaku. Miksujemy do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Zupę podajemy posypaną chipsami warzywnymi.


Komentarze

Popularne posty