Pieczony Red snapper/Lucjan czerwony podany na warzywnej sałatce

Lucjan czerwony (red snapper) to ryba ceniona ze względu na swój smak jak i wartości odżywcze. Smak tej ryby jest łagodny, a jednocześnie wyrazisty i unikalny, tak że trudno porównać ze smakiem innych ryb. Mięso lucjana czerwonego jest chude, a jednocześnie po obróbce cieplnej zachowuje wilgotność i soczystość.
 
Surowe mięso ma odcień od jasno do ciemnoróżowego w trakcie obróbki termicznej jaśnieje.

Red snappera można przyrządzać na wiele sposobów: gotować na parze, piec, smażyć oraz grillować. Dzięki temu, że jego mięso jest zwarte idealnie nadaje się do dań typu curry lub zupy rybnej. 

Ryba ta jest dosyć droga, ale jeśli będziecie mieć okazję to warto spróbować bo warta jest swojej ceny.

Poniżej przedstawiam prosty przepis, dzięki któremu można nacieszyć się naturalnie pysznym smakiem tej ryby.

Składniki:

1 kg lucjana czerwonego/red snappera, filet ze skórą
sól morska
pieprz kolorowy
 
200 g masła
pęczek pietruszki
skórka otarta z cytryny
ząbek czosnku
sól morska
pieprz kolorowy
 
sałatka:
3 kolorowe mini papryczki
marchewka
ogórek szklarniowy
czerwona cebula
natka pietruszki
łyżka octu z sherry
kilka łyżek oleju
miód
sól morska
pieprz kolorowy

Wykonanie:

Filety jeśli są duże to kroimy na porcje po około 150-200g. Mięso nacinamy, tak by nie przeciąć skóry. Każdy kawałek solimy i pieprzymy.

Masło miksujemy w malakserze z natka pietruszki, czosnkiem i skórką cytrynową. Masło doprawiamy solą i pieprzem.

W nacięcia w filetach wkładamy masło. Pieczemy w 200°C około 15 minut. Po upieczeniu smarujemy pozostałym masłem.
 
W czasie pieczenia ryby należy przygotować sałatkę.
Warzywa należy cienko pokroić przy pomocy mandoliny. Do warzyw należy dodać posiekaną natkę pietruszki. Sałatkę skrapiamy olejem i octem. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i miodem.

Sałatkę wykładamy na półmiski na nich układamy kawałki ryby. Dekorujemy plasterkami cytryny. Podajemy na stół. Smacznego.


 

Komentarze

Popularne posty