Dorada z rusztu na grillowanych warzywach

Dania z grilla są proste w wykonaniu, pyszne i takie kolorowe.
 

Składniki:

na każdą osobę oczyszczona dorada 
sól morska
pieprz kolorowy
plastry cytryny
świeży imbir
koperek
olej rzepakowy

grillowane warzywa:
2-3 mięsiste pomidory
bakłażan
cukinia
2 czerwone cebule

marynata do warzyw:
5 łyżek oleju rzepakowego
3-4 łyżki soku z cytryny
łyżeczka miodu
skórka otarta z cytryny
przeciśnięty ząbek czosnku
świeży tymianek
świeży rozmaryn
sól morska
pieprz kolorowy
 

Wykonanie:

Ryby:
Skórę na każdej rybie nacinamy w kilku miejscach. Rybę nacieramy solą i pieprzem. Smarujemy olejem. Do środka wkładamy kilka gałązek koperku i 2-3 plasterki cytryny i kilka cienkich plasterków imbiru. Ryby wkładamy do kratek do grillowania. Pieczemy na ruszcie, z obu stron, aż ryby będą przypieczone.

Warzywa:
W słoiczku umieszczamy wszystkie składniki marynaty. Słoiczek zakręcamy. Kilka razy mocno nim potrząsamy, żeby składniki się wymieszały. Próbujemy do smaku jeśli jest potrzeba to doprawiamy i ponownie mieszamy. Warzywa kroimy w plastry jednakowej grubości. Do warzyw wlewamy sos delikatnie mieszamy. Każdy plaster powinien być pokryty marynatą.Warzywa grillujemy z obu stron, aż będą rumiane.

Ryby podajemy na grillowanych plastrach warzyw. Posypujemy natką pietruszki. Możemy skropić pozostałą marynatą od warzyw.

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty