Chatka z marcepanu i czekolady

Pyszna ozdoba świątecznego stołu.

Składniki:

500 g marcepanu
200 g gorzkiej czekolady
100 g białej czekolady
cukier puder do podsypania

do ozdoby:
perełki cukrowe,
gwiazdki cukrowe
pisak srebrny

Wykonanie:

Papier do pieczenia podsypujemy cukrem pudrem, wykładamy marcepan, też lekko posypujemy go cukrem pudrem, przykładamy drugim arkuszem papieru. Wałkujemy na grubość 0,5 cm. Z masy wycinamy ściany chatki, dach oraz komin


Możemy wyciąć okna w domku, oraz drzwi.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę. Malujemy nią fragmenty domku. Najpierw z jednej strony. Po zastygnięciu z drugiej.














Gdy czekolada zastygnie przy pomocy czekolady sklejamy elementy domku.

Roztopioną białą czekoladą robimy śnieżną dekorację domku. Chatkę dodatkowo można udekorować cukrowymi perełkami i śnieżynkami.

Porada:
Marcepan proponuję wykonać samodzielnie, aby to zrobić będziecie potrzebować:

250g migdałów
250g cukru pudru
30ml likieru Amaretto
pół łyżeczki aromatu migdałowego
Migdały należy sparzyć wrzątkiem, a następnie obrać ze skórki. Migdały należ zmielić w malakserze na gładką, lekko oleistą masę. Do zmiksowanych migdałów dodajemy resztę składników i miksujemy, aż składniki się połączą. Marcepan owijamy folią spożywczą i przechowujemy w lodówce.

Komentarze

Popularne posty