Tort naleśnikowy o smaku Kinder Country
Składniki:
proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm:
ciasto:
400 g mąki pszennej tortowejopakowanie budyniu waniliowego
5 jajek
1,5 szklanki mleka
100 g roztopionego masła
opakowanie suchych drożdży
ziarna z laski wanilii
szklanka cukru
3 łyżki ciemnego kakao
wykończenie:
100 g białej czekolady100 g gorzkiej czekolady
6-7 łyżek ekspandowanego orkiszu
dekoracja:
kartka jadalnego papieruperełki cukrowe
pisak cukrowy srebrny
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto, prócz kakao miksujemy na gładką masę. Masę dzielimy na pół i jedną połowę zostawiamy jasną, a do drugiej dodajemy kakao. Ciasto odstawiamy na 30 minut.Piecyk nagrzewamy do 200 stopni C, górna grzałka+grill.
Na dno tortownicy wlewamy cienką warstwę ciemnego ciasta i pieczemy na górnym poziomie przez 3-4 minuty. Następnie wlewamy cienką warstwę jasnego ciasta i też pieczemy przez 3-4 minuty. Tak postępujemy do wykończenia ciasta. Powinno nam wyjść 8-10 warstw.
Ciasto ostrożnie wyjmujemy z tortownicy. Polewamy rozpuszczoną białą czekoladą, posypujemy orkiszem, polewamy ciemną czekoladą. Na wierzchu postawiłam dekorację z jadalnego papieru.
Poniżej wskazówki jak zrobić baletnicę z jadalnego papieru.
Za pomocą jadalnego pisaka rysujemy balerinę, następnie ją wycinamy. Spódniczkę robimy na planie koła i wycinamy, ażurkowe wzorki.
Komentarze
Prześlij komentarz