Tort naleśnikowy o smaku Kinder Country

Ten torcik najlepiej smakuje podany na gorąco, chociaż, gdy zostanie choć mały kawałeczek to na zimno też smakuje pysznie.

Składniki:

proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm:

ciasto:

400 g mąki pszennej tortowej
opakowanie budyniu waniliowego
5 jajek
1,5 szklanki mleka
100 g roztopionego masła
opakowanie suchych drożdży
ziarna z laski wanilii
szklanka cukru

3 łyżki ciemnego kakao

wykończenie:

100 g białej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
6-7 łyżek ekspandowanego orkiszu

dekoracja:

kartka jadalnego papieru
perełki cukrowe
pisak cukrowy srebrny

Wykonanie: 

Wszystkie składniki na ciasto, prócz kakao miksujemy na gładką masę. Masę dzielimy na pół i jedną połowę zostawiamy jasną, a do drugiej dodajemy kakao. Ciasto odstawiamy na 30 minut.
Piecyk nagrzewamy do 200 stopni C, górna grzałka+grill.
Na dno tortownicy wlewamy cienką warstwę ciemnego ciasta i pieczemy na górnym poziomie przez 3-4 minuty. Następnie wlewamy cienką warstwę jasnego ciasta i też pieczemy przez 3-4 minuty. Tak postępujemy do wykończenia ciasta. Powinno nam wyjść 8-10 warstw.

Ciasto ostrożnie wyjmujemy z tortownicy. Polewamy rozpuszczoną białą czekoladą, posypujemy orkiszem, polewamy ciemną czekoladą. Na wierzchu postawiłam dekorację z jadalnego papieru.

Poniżej wskazówki jak zrobić baletnicę z jadalnego papieru.
Za pomocą jadalnego pisaka rysujemy balerinę, następnie ją wycinamy. Spódniczkę robimy na planie koła i wycinamy, ażurkowe wzorki.










Komentarze

Popularne posty