Pieczony łosoś pod panierką z pistacji


Chrupiące orzechy pistacjowe kryją pod sobą delikatne mięso łososia. Taka ryba nie potrzebuje już zbyt wielu dodatków, wystarczy sałata z sosem vinaigrette i pieczone ziemniaczki.

Składniki:

500-600 g łososia, filet ze skórą
sól
pieprz
cytryna
łyżeczka miodu
1-2 łyżki musztardy
200 g obranych i posiekanych pistacji

Wykonanie:

Rybę kroimy na porcje po ok. 125 - 150 g. Następnie oprószamy solą i pieprzem. Porcje ryby nacieramy musztardą wymieszaną z miodem.

Cytrynę kroimy na plasterki, układamy je na dnie naczynia, w którym będziemy zapiekać rybę.
Na cytrynie układamy kawałki ryby. Łososia obficie posypujemy posiekanymi pistacjami.

Pieczemy w 175-180 stopniach C przez 15 minut.


Komentarze

Popularne posty