Łosoś jurajski pieczony w soli morskiej

Łosoś jurajski jest to łosoś atlantycki z polskiej hodowli wykorzystującej wodę termalną sprzed 150 milionów lat. W odróżnieniu od hodowlanego łososia norweskiego jest to ryba w pełni ekologiczna. Cenowo też jest atrakcyjny kilogram tej ryby można kupić za niecałe 40 zł.
Mięso tej ryby samo w sobie jest pyszne, więc nie potrzeba mu wiele, żeby podkreślić naturalny smak i aromat.

Składniki:

łosoś jurajski (wypatroszony) około 1,5 kg
cytryna ekologiczna
ząbek czosnku
kawałek imbiru
pęczek koperku
pęczek pietruszki
kawałek kopru włoskiego
pieprz

2 kg soli morskiej dorbnej
4-5 białek z jaj kurzych

Wykonanie:

Sól przesypujemy do miski dodajemy białka, mieszamy. Sól powinna mieć konsystencję mokrego piasku.

Rybę nacieramy pieprzem. Do środka łososia wkładamy plasterki cytryny, drobno pokrojony czosnek, imbir, oraz kawałki fenkułu, gałązki pietruszki i koperku.
Na blachę wykładamy cienką warstwę soli, na soli układamy rybę. Łososia otulamy solą. Sól powinna dokładnie pokryć rybę. Pieczemy około godziny w 180-190 stopniach C.


Rybę wyjmujemy z pieca. Sól rozbijamy drewnianą łyżką i delikatnie zdejmujemy z ryby. Łososia podajemy z ulubionymi dodatkami.
 

Komentarze

Popularne posty