Pikantny majonez z papryczką habanero
Smak domowego majonezu "podkręciłam" dodając czosnek oraz pikantną, ale zarazem bardzo aromatyczną papryczkę habanero. Taki majonez to wspaniały dodatek do hamburgerów, kanapek, ryb oraz jajek.
Składniki:
jajko od szczęśliwej kury
łyżeczka musztardy dijon lub sarepskiej
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
ząbek czosnku
świeża papryczka habanero
sok z połowy cytryny
200-250 ml oleju rzepakowego
Wykonanie:
Do
wysokiego naczynia wbijamy jajko, dodajemy musztardę, obrany ząbek czosnku, papryczkę habanero (bez gniazda nasiennego), sól, cukier i sok z cytryny. Miksujemy za pomocą blendera, aż składniki się połączą. Ciągle
miksując cienkim strumieniem wlewamy olej. Majonez ubijamy unosząc
delikatnie blender góra - dół, aby składniki dobrze się połączyły i
powstał kremowy majonez. Majonez próbujemy do smaku i ewentualnie
doprawiamy solą i białym lub jak wolimy czarnym pieprzem.
Domowy majonez przechowujemy w lodówce do 7 dni od przygotowania.
Komentarze
Prześlij komentarz