Grillowana pierś kurczaka podana na perłowym kuskusie z warzywami

 Pyszny, kolorowy, a jednocześnie szybki obiad.

Składniki:

pierś z kurczaka około 250 g
olej rzepakowy
pieprz kolorowy
ziarna kolendry
gorczyca
sól morska
pieprz cayenne

kuskus z warzywami:

100 g perłowego kuskus
100 g groszku
duża marchewka
por
łodyga selera naciowego
kawałek selera korzeniowego
korzeń pietruszki
łyżka masła
sól
curry
pieprz cayenne
2 jajka ugotowane na twardo

Wykonanie:

Pierś z kurczaka polewamy olejem, a następnie masujemy. Pierś posypujemy przetartym w moździerzu pieprzem, kolendrą i gorczycą oraz posypujemy solą i pieprzem cayenne. Masujemy by przyprawy dokładnie pokryły mięso. Mięso odstawiamy na 30 minut by przeszło aromatem przypraw.

W czasie, gdy mięso się marynuje robimy kuskus. Kuskus gotujemy około 15-20 minut, w zależności od instrukcji producenta.

Rozgrzewamy patelnię grillową, gdy jest już gorąca kładziemy pierś z kurczaka i grillujemy po około 5 minut z każdej strony. Następnie smażę jeszcze po 3 minuty z każdej strony, aby powstała kratka tak jak na zdjęciu, za pierwszym razem kładę mięso wzdłuż, a za drugim w poprzek rowków patelni.











W czasie, gdy mięso się grilluje. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojone w zapałkę marchewkę, selera oraz pietruszkę. Gdy warzywa są już prawie miękkie dodajemy, pora, selera naciowego oraz groszek. Warzywa doprawiamy solą pieprzem, pieprzem cayenne oraz curry. Do warzyw dodajemy ugotowany kuskus i pokrojone w kostkę jajka.


Na talerz wykładamy kuskus z warzywami na nim układamy porcję grillowanego kurczaka.

Komentarze

Popularne posty