Kluski lane na mleku z liofilizowanymi owocami

 Smak dzieciństwa podkręca dodatek liofilizowanych borówek i ananasa.


Składniki:

500 ml mleka
jajko
2-3 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
łyżka cukru

2 łyżki liofilizowanej borówki amerykańskiej
2 łyżki ananasa liofilizowanego

Wykonanie:

Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy cukry doprowadzamy do zagotowania.

Jajko za pomocą widelca łączymy z mąką. Powinniśmy otrzymać konsystencję zbliżoną do gęstej śmietany.

Do gotującego mleka wlewamy masę jajeczną i ciągle mieszamy. Gotujemy przez około 2 minuty.

Zupę mleczną przelewamy do miseczek. Każdą porcję posypujemy liofilizowanymi owocami.

Rada: W sezonie możemy użyć świeżych jagód, malin, poziomek itp.

Komentarze

Popularne posty