Natychmiastowa zupa ze słoika - lunch w słoiku na gorąco

Od kilku tygodniu wraz z siostrą nie wyobrażamy sobie, żeby iść do pracy bez wcześniej przygotowanego lunchu w słoiku. Dzisiaj kolejna propozycja.

Składniki:

proporcje na słoik o pojemności 500 ml:

garść makaronu ryżowego vermicelli

kilka pomidorków koktajlowych
mała cukinia
mały kabaczek
marchewka lub kilka mini marchewek mrożonych lub ugotowanych na parze
2 łyżki zielonego groszku, może być mrożony
kilka malutkich różyczek brokułu
kawałek czerwonej papryki
garść liści młodego szpinaku
rzodkiewka
jajko ugotowane na półmiękko
świeże zioła: pietruszka, koperek, szczypiorek
1-2 łyżeczki sosu sojowego
pół łyżeczki curry
saszetka pasty miso
łyżeczka masła bulionowego


Wykonanie:

Marchewkę, cukinię i kabaczka kroimy w cienkie plasterki.
Pomidorki kroimy na pół.
Jajko kroimy w plasterki.
Paprykę kroimy w kostkę.
Zioła drobno siekamy.

Na dno słoika wkładamy masło bulionowe, sos sojowy, miso oraz curry. Następnie układamy warstwy z warzyw i ziół. Na wierzch wkładamy makaron. Na makaronie układamy jajko. Słoik zakręcamy.

Posiłek można przygotować dzień wcześniej, wtedy odstawiamy słoik do lodówki. Rano zabieramy do pracy.
W pracy zawartość słoika zalewamy wrzątkiem. Słoik zakręcamy. Potrząsamy słoikiem, by sojowy i masło stworzyły bulion. Słoik odstawiamy na 5 minut, żeby warzywa się podgrzały.
Po 5 minutach lunch jest gotowy. Taki posiłek możemy jeść łyżką jak gęstą zupę lub widelcem, pałeczkami, a następnie wypić pyszny rozgrzewający bulion.

Komentarze

Popularne posty