Lunch w słoiku > grillowany kurczak w warzywach

Bardzo przypadły mi do smaku świeże warzywa z mięsem zalane wrzątkiem. Dzięki czemu warzywa się blanszują, mięso podgrzewa, a masło z dodatkiem suszonych warzyw i soli nadaje wyrazistości naszemu daniu. W ten prosty sposób mamy zdrowy i pełen witamin posiłek zawsze pod ręką.

Składniki:

proporcje na słoik o pojemności 500 ml:

kawałek grillowanej piersi z kurczaka, można użyć innego ulubionego mięsa

1/2 czerwonej słodkiej papryki
1/2 żółtej słodkiej papryki
kawałek papryczki chili
1/2 łodygi selera naciowego
mała marchewka
2 łyżki zielonego groszku
kawałek pora
1/4  młodej cukinii
garść młodych liści szpinaku
świeże zioła: pietruszka, koperek, szczypiorek
łyżeczka sosu sojowego
pół łyżeczki curry
łyżeczka masła bulionowego

Wykonanie:

Papryki kroimy w cienkie paski.
Marchewkę, pora, selera naciowego i cukinię cienko szatkujemy na mandolinie.
Chili drobno siekamy.
Zioła drobno siekamy.
Mięso kroimy w cienkie plasterki lub kostkę.

Na dno słoika wkładamy masło bulionowe, sos sojowy oraz curry. Następnie warstwami układamy warstwy z warzyw, ziół i mięsa. Słoik zakręcamy.

Posiłek można przygotować dzień wcześniej, wtedy odstawiamy słoik do lodówki. Rano zabieramy do pracy.
W pracy zawartość słoika zalewamy wrzątkiem. Słoik zakręcamy. Potrząsamy słoikiem, by sojowy i masło stworzyły bulion. Słoik odstawiamy na 5 minut, żeby warzywa się podgrzały.
Po 5 minutach lunch jest gotowy. Taki posiłek możemy jeść łyżką jak gęstą zupę lub widelcem, pałeczkami, a następnie wypić pyszny rozgrzewający bulion.





Komentarze

Popularne posty