Barszcz botwinowy z sokiem żurawinowym
Pyszna zupa z botwinki i buraków liściowych. Do zakwaszenia zamiast octu lub soku z cytryny użyłam soku z żurawiny, który podkreślił smak oraz kolor zupy.
pęczek liści kolorowych buraków liściastych
ząbek czosnku
pęczek koperku
200 ml słodkiej śmietanki 42%
3-4 łyżki soku z żurawiny (oczywiście niesłodzonego)
2 - 3 litry rosołu, ilość zależy jaką konsystencję lubimy
2-3 ziela angielskie
2-3 liście laurowe
sól
pieprz czarny
kilka kropli sosu Worcestershire
gałązka lubczyku
jajka ugotowane na twardo do podania
Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo oraz posypaną koperkiem.
Porada: Zupa najlepsza jest po około 2 godzinach od ugotowania, gdyż nabierze wtedy wyrazistego smaku i koloru.
Składniki:
pęczek botwinki razem z buraczkamipęczek liści kolorowych buraków liściastych
ząbek czosnku
pęczek koperku
200 ml słodkiej śmietanki 42%
3-4 łyżki soku z żurawiny (oczywiście niesłodzonego)
2 - 3 litry rosołu, ilość zależy jaką konsystencję lubimy
2-3 ziela angielskie
2-3 liście laurowe
sól
pieprz czarny
kilka kropli sosu Worcestershire
gałązka lubczyku
jajka ugotowane na twardo do podania
Wykonanie:
Do rosołu dodajemy pokrojone w cienkie plasterki buraczki, dodajemy ziela angielskie, liście laurowe i sos Worcestershire. Rosół gotujemy na wolnym ogniu, gdy buraczki zmiękną dodajemy pokrojone łodygi i liście botwiny i buraków liściowych. Do zupy dodajemy przeciśnięty czosnek, drobno posiekane łodyżki koperku(natkę koperku zostawiamy do posypania zupy) i sok żurawinowy gotujemy razem przez 10-15 minut. Zupę zabielamy śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem.Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo oraz posypaną koperkiem.
Porada: Zupa najlepsza jest po około 2 godzinach od ugotowania, gdyż nabierze wtedy wyrazistego smaku i koloru.
Komentarze
Prześlij komentarz