Ciasto czekoladowe z piwem Karmi


Ciasto czekoladowe z dodatkiem piwa Karmi. Dzięki dodatkowi piwa ciasto jest zarazem wilgotne i puszyste. Smak ciasta dopełnia ciepła polewa z białej czekolady oraz kwaskowe truskawki liofilizowane.


Składniki:

250 ml ciemnego piwa Karmi
250 g masła
100 g gorzkiej czekolady 70%
400 g drobnego brązowego cukru
150 ml słodkiej śmietanki 42%
4 jajka
łyżka ekstraktu z wanilii
300 g mąki krupczatki
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

polewa:

200 ml słodkiej śmietanki 42%
200 g białej czekolady
łyżeczka ekstraktu waniliowego

do posypania:

50 g liofilizowanej truskawki
listki mięty

Wykonanie:


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W szerokim garnuszku rozpuszczamy masło. Zdejmujemy z palnika, dodajemy pokruszoną czekoladę, ekstrakt waniliowy i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia.
Do mieszanki wlewamy piwo, mieszamy. Dodajemy żółtka i śmietankę razem mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy szpatułką.
Białka ubijamy z odrobiną soli. Ubite białka, mieszamy z ciastem.
Formę o średnicy 23 cm (lub formę z kominem) smarujemy masłem, wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 45 - 60 minut, do suchego patyczka.

Ciasto świetnie smakuje z sosem z białej czekolady.

Śmietankę podgrzewamy z dodatkiem ekstraktu waniliowego. Do ciepłej śmietanki kruszymy białą czekoladę, mieszamy do jej rozpuszczenia.

Ciepłym sosem polewamy kawałki ciasta, posypujemy truskawkami liofilizowanymi i listkami mięty.

Komentarze

Popularne posty