Ciasto czekoladowe z piwem Karmi
Składniki:
250 ml ciemnego piwa Karmi250 g masła
100 g gorzkiej czekolady 70%
400 g drobnego brązowego cukru
150 ml słodkiej śmietanki 42%
4 jajka
łyżka ekstraktu z wanilii
300 g mąki krupczatki
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
polewa:
200 ml słodkiej śmietanki 42%200 g białej czekolady
łyżeczka ekstraktu waniliowego
do posypania:
50 g liofilizowanej truskawkilistki mięty
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W szerokim garnuszku rozpuszczamy masło. Zdejmujemy z palnika, dodajemy pokruszoną czekoladę, ekstrakt waniliowy i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia.
Do mieszanki wlewamy piwo, mieszamy. Dodajemy żółtka i śmietankę razem mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy szpatułką.
Białka ubijamy z odrobiną soli. Ubite białka, mieszamy z ciastem.
Formę o średnicy 23 cm (lub formę z kominem) smarujemy masłem, wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 45 - 60 minut, do suchego patyczka.
Ciasto świetnie smakuje z sosem z białej czekolady.
Śmietankę podgrzewamy z dodatkiem ekstraktu waniliowego. Do ciepłej śmietanki kruszymy białą czekoladę, mieszamy do jej rozpuszczenia.
Ciepłym sosem polewamy kawałki ciasta, posypujemy truskawkami liofilizowanymi i listkami mięty.
Komentarze
Prześlij komentarz