Cukinia z farszem chili con carne
Cukinia faszerowana w meksykańskim stylu. Ta propozycja na pewno zasmakuje osobom, które lubią ostre i zdecydowane smaki.
łyżka klarowanego masła
cebula
2 ząbki czosnku
2 papryki
ziarna z kolby kukurydzy
400 g ugotowanej fasoli, użyłam czerwonej i czarnej
2 papryczki chili
100 ml ciemnego piwa
500 g passaty pomidorowej
50 g kolorowej komosy ryżowej (quinoa)
sól
pieprz czarny
chili w proszku i pieprz cayenne, jeśli lubimy bardziej ostre
kmin rzymski
świeże oregano, tymianek i majeranek
szczypta cynamonu
2 ziela angielskie roztarte w moździerzu
kilka kropli sosu worcestershire
jogurt i świeże zioła do posypania
Wlewamy piwo i dusimy przez 15-20 minut na wolnym ogniu.
Do mięsa dodajemy ziarna kukurydzy, fasolę, paprykę pokrojoną w kostkę i komosę ryżową. Wlewamy passatę pomidorową dusimy razem kolejne 15-20 minut. Dodajemy świeże zioła i doprawiamy do smaku.
Z cukinii odcinamy wierzch, a środek wydrążamy łyżką. Do środka każdej nakładamy farsz, przykrywamy wierzchem. Cukinie przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy wodą lub bulionem. Pieczemy przez 45-50 minut w 180 stopniach C.
Cukinię podajemy z gęstym jogurtem i posypaną świeżymi ziołami.
Składniki:
8-10 okrągłych cukiniifarsz:
600 g wołowinyłyżka klarowanego masła
cebula
2 ząbki czosnku
2 papryki
ziarna z kolby kukurydzy
400 g ugotowanej fasoli, użyłam czerwonej i czarnej
2 papryczki chili
100 ml ciemnego piwa
500 g passaty pomidorowej
50 g kolorowej komosy ryżowej (quinoa)
sól
pieprz czarny
chili w proszku i pieprz cayenne, jeśli lubimy bardziej ostre
kmin rzymski
świeże oregano, tymianek i majeranek
szczypta cynamonu
2 ziela angielskie roztarte w moździerzu
kilka kropli sosu worcestershire
jogurt i świeże zioła do posypania
Wykonanie:
Mięso kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy je na maśle. Do masła dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i chili. Dodajemy przyprawy(oprócz świeżych ziół je dodajemy na końcu).Do mięsa dodajemy ziarna kukurydzy, fasolę, paprykę pokrojoną w kostkę i komosę ryżową. Wlewamy passatę pomidorową dusimy razem kolejne 15-20 minut. Dodajemy świeże zioła i doprawiamy do smaku.
Z cukinii odcinamy wierzch, a środek wydrążamy łyżką. Do środka każdej nakładamy farsz, przykrywamy wierzchem. Cukinie przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy wodą lub bulionem. Pieczemy przez 45-50 minut w 180 stopniach C.
Cukinię podajemy z gęstym jogurtem i posypaną świeżymi ziołami.
Komentarze
Prześlij komentarz