Zupa krem z selera korzeniowgo
Seler korzeniowy to bardzo niedoceniane warzywo, a szkoda bo jest pyszny i zdrowy więc warto by od czasu do czasu pojawiał się w roli głównej. Zupa krem z selera to pyszna, tania, pożywna i niebanalna propozycja, która świetnie skomponuje się z wieloma dodatkami. Jedna porcja (około 200 ml) to mniej niż 2 zł, więc nie wyczyści nam portfela. Zupa dzięki kremowej konsystencji na długo da nam poczucie sytości.
Składniki:
seler korzeniowy
2-3 ziemniaki
100 g kwaśnej śmietany
sól morska
mielony kwiat muszkatu lub mielona gałka muszkatołowa
łyżka masła
dodatki:
papryka
2 młode cebulki ze szczypiorkiem
łyżka masła
sól morska
opcjonalnie zmielony pieprz kolorowy do posypania
Wykonanie:
Ziemniaki i selera obieramy. Następnie kroimy w kostkę. Na maśle podsmażamy pokrojone ziemniaki oraz selera. Warzywa powinny się mocno przyrumienić. Warzywa posypujemy solą i zalewamy wodą(woda powinna przykryć warzywa). Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Gdy warzywa są już miękkie to przecieramy całość przy pomocy przecieraka. Dodajemy śmietanę i doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy do smak solą oraz mielonym kwiatem muszkatu.
Dodatki:
Na maśle podsmażamy pokrojoną w paski cebulę i paprykę. Lekko solimy. Cebula powinna się zeszklić, a papryka lekko zmięknąć i nabrać słodyczy.
Zupę podajemy w miseczkach lub filiżance jako domowy gorący kubek☺ Na wierzchu układamy porcję warzyw. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz