Kruche ciasteczka z czekoladą, bekonem i chili

Kruche ciasteczka obficie pokryte gorzką czekoladą, chrupiącym bekonem oraz ostrym chili to oryginalny dodatek do kawy czy herbaty.

Składniki:

na około 12-16 ciastek:

kruche ciasto:

300 g mąki krupczatki
150 g cukru pudru
250 g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 żółtka
szczypta soli

obłożenie:

100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
płatki chili
4 plasterki wędzonego surowego boczku

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, sól i posiekane masło za pomocą siekaczki robimy kruszonkę. Do kruszonki dodajemy żółtka i śmietanę szybko zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Schłodzone ciasto, kroimy na kilka części, każdą  rozwałkowujemy i wykrawamy kółka. Kółka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180-190 stopniach C i pieczemy 12-15 minut. Upieczone ciastka ostrożnie przekładamy na kratkę.

Czekoladę kruszymy dodajemy trochę mleka i topimy. Rozpuszczoną czekoladą  smarujemy ciastka.

Boczek z obu stron smażymy na rumiano kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku.  Ciastka posypujemy pokruszonym boczkiem i płatkami chili. Odstawiamy do zastygnięcia.

Komentarze

Popularne posty