Sarnina z kurkami w śmietance

 Delikatne mięso sarny połączone z młodą cebulką, aromatycznymi kurkami i słodką śmietankę smakuje wybornie.

Składniki:

800 g mięsa z szynki sarniej
3-4 młode cebulki
800 g kurek
200 g słodkiej śmietanki 42%
mąka do oprószenia mięsa
sól
pieprz
gałązka lubczyku
świeży majeranek
2 świeże liście laurowe
łyżka masła

Wykonanie:

Mięso kroimy na plasterki, solimy, pieprzymy i oprószamy mąką. Mięso obsmażamy z obu stron maśle. Do mięsa dokładamy pokrojoną cebulę, liście laurowe i kurki, podlewamy 100 ml wody i dusimy pod przykryciem około 10 - 15 minut. Mięso odkrywamy, wlewamy śmietanę i dusimy bez przykrycia, aż śmietana się zredukuje i zgęstnieje. Mięso doprawiamy do smaku oraz posypujemy świeżymi ziołami. Podajemy np. z kaszą perłową.


Komentarze

Popularne posty