Tarta z cukinią, salami, pomidorami i Pecorino Romano

Chrupiące ciasto francuskie z cienko pokrojoną cukinią, plasterkami czosnkowego salami, słodkimi pomidorkami koktajlowymi, świeżymi ziołami oraz aromatycznym owczym serem Pecorino Romano smakuje po prostu wspaniale.

Składniki:

proporcje na formę o średnicy 28cm:

300 g ciasta francuskiego
młoda cukinia
około 15 plasterków czosnkowego salami
kilka pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych
50 g drobno startego Pecorino Romano
100 g kremowe serka typu Philadelphia
sól
pieprz
papryczka chipotle w płatkach
świeży tymianek i oregano

Wykonanie:

Cukinię myjemy i kroimy w cienkie wstążki za pomocą specjalnej krajalnicy do warzyw lub kroimy w cieniutkie plasterki. Cukinię podsmażamy na suchej patelni, aby odparować nadmiar wody. Lekko ją solimy i posypujemy listkami oregano oraz tymianku.

Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty, najlepiej użyć takiej z wyjmowanym dnem. Na ciasto wykładamy cukinię, łyżką nakładamy kremowy serek, układamy pomidorki i salami. Całość posypujemy pieprzem, płatkami chipotle oraz Pecorino.

Pieczemy około 20-25 minut na dolnym poziomie piecyka w 210 stopniach C na opcji pieczenie góra-dół.

Przed podaniem posypujemy listkami świeżych ziół.

Tak przygotowana tarta smakuje zarówno na zimno jak i gorąco.



Komentarze

Popularne posty