Domowe gumisie

Kto z nas nie lubi tych uroczych misiów. Ja prezentuję domową wersję tego przysmaku wersji również dla wegan czy wegetarian.

Składniki:

proporcje na około 1000 misiaczków:
250 ml domowego soku o ulubionym smaku, użyłam truskawkowego
250 ml wody
opcjonalnie szczypta barwnika spożywczego jeśli zależy nam na bardziej wyrazistym kolorze
3 łyżeczki agar agar

silikonowa foremka do gumisiów i pipeta 

Wykonanie:

Sok owocowy rozcieńczamy z wodą, wsypujemy agar i opcjonalnie barwnik, zagotowujemy. 
Za pomocą pipety nabieramy galaretkę i wstrzykujemy do foremek. Zostawiamy do zastygnięcia. Wystudzone galaretki, przekładamy do lodówki na 2-3 godziny.



Żelki ostrożnie wyjmujemy z foremek i podajemy. Smacznego.

Porada: 
Żelki można również zrobić z gotowych galaretek. Żeby jednak były dosyć twarde, należy galaretkę rozpuścić w 200 ml wody, dodać łyżeczkę agaru i zagotować. Następnie napełnić foremki. Dzięki dodatkowi agaru galaretki nie będą się tak szybko rozpuszczać w temperaturze pokojowej.



Komentarze

Popularne posty