Pieczone frytki dyniowe
Frytki z dyni piżmowej to ciekawa propozycja zdrowej przekąski lub dodatek do obiadu.
2-3 łyżki oleju rzepakowego
sól morska
2 łyżki curry
papryka słodka
papryka ostra
czosnek granulowany
gałązka rozmarynu
Frytki z dyni przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez 15-20 minut. Podajemy z żurawiną, galaretką rozmarynową, sosem czosnkowym lub jako dodatek do obiadu.
Składniki:
1 kg obranej i pozbawionej nasion dyni piżmowej2-3 łyżki oleju rzepakowego
sól morska
2 łyżki curry
papryka słodka
papryka ostra
czosnek granulowany
gałązka rozmarynu
Wykonanie:
Dynię kroimy w słupki. Przekładamy do miski posypujemy przyprawami i polewamy olejem. Dynię mieszamy za pomocą dłońmi, aż równomiernie pokryje się przyprawami.Frytki z dyni przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez 15-20 minut. Podajemy z żurawiną, galaretką rozmarynową, sosem czosnkowym lub jako dodatek do obiadu.
Komentarze
Prześlij komentarz