Smażony stek z antrykotu

Pyszne soczyste mięso wołowe, podane z galaretką z rozmarynu.

Składniki:

2 steki z antrykotu, każdy po 300g
olej rzepakowy do natarcia
2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu
łyżeczka ziaren kolendry
pół łyżeczki gorczycy
2 ziarna jałowca

do podania:

galaretka rozmarynowa
frytki
sałatka


Wykonanie:

Steki osuszamy ręcznikiem papierowym. W moździerzu rozcieramy ziarna pieprzu, kolendry, gorczycy i jałowca. Steki nacieramy olejem, a następnie mieszanką przypraw. Steki smażymy na rozgrzanej patelni od 2 do 5 minut z każdej strony w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia. Mięso po usmażeniu odkładamy na kilka minut by odpoczęło, a następnie podajemy z frytkami, sałatką i galaretka rozmarynową.

Komentarze

Popularne posty