Masło bulionowe
W mojej kuchni nie używam gotowych kostek bulionowych, zazwyczaj w lodówce mam słoik domowego wywaru mięsnego lub warzywnego, albo zamrożony w kostkach smak spod pieczenia mięsa. Jednak ostatnio wpadłam na kolejny genialny pomysł na podkład pod zupy - tak powstało masło bulionowe, które jest wspaniałą bazą pod sosy i zupy oraz ostatnio moje ulubione słoiki lunchowe.
szczypta szafranu lub kurkumy
3 łyżki suszonych zmiksowanych warzyw (marchewka, pietruszka, seler, pasternak, natka pietruszki, por, seler naciowy)
łyżeczka soli morskiej
przeciśnięty ząbek czosnku
1 cm kawałek imbiru
mały kapelusz suszonego prawdziwka
Składniki:
200 g masłaszczypta szafranu lub kurkumy
3 łyżki suszonych zmiksowanych warzyw (marchewka, pietruszka, seler, pasternak, natka pietruszki, por, seler naciowy)
łyżeczka soli morskiej
przeciśnięty ząbek czosnku
1 cm kawałek imbiru
mały kapelusz suszonego prawdziwka
Wykonanie:
Masło przekładamy do naczynka żaroodpornego, dodajemy szafran, suszone zioła, sól, czosnek oraz starty imbir i roztarty kapelusz prawdziwka. Podgrzewamy, aż masło się rozpuści. Masło studzimy. Masło odstawiamy do lodówki. Używamy jako dodatek do zup i sosów zamiast kostki rosołowej.
Komentarze
Prześlij komentarz