Kolorowa sałatka z bobem, papryką, czerwoną cebulą, tuńczykiem i przepiórczymi jajkami

Ta sałatka cieszy oczy i podniebienie. Jeśli przygotujemy ją w słoiczkach możemy ją wygodnie zabrać ze sobą do szkoły, pracy lub na piknik.

Składniki:

na 1 porcję:
100 g tuńczyka, odsączonego z oleju
3 łyżki ugotowanego bobu
mini papryka żółta
mini papryka czerwona
mini papryk pomarańczowa
pół małej czerwonej cebuli
1-2 jajka przepiórcze ugotowane na twardo
natka pietruszki
koperek
sok z cytryny
sól ziołowa morska
pieprz kolorowy

Wykonanie:

Bób mieszamy z koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na dno słoiczka.
Warstwami układamy pokrojone w kostkę kolorowe papryki. Następnie układamy warstwę z drobno pokrojonej cebuli. Na wierzch układamy kawałki tuńczyka. Posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Na wierzchu układamy połówki przepiórczych jaj. Posypujemy natką pietruszki i cebulką.
Tak przygotowana sałatka może być efektywną przystawką lub po zamknięciu słoiczka pysznym posiłkiem w pracy, szkole lub pikniku.

Komentarze

Popularne posty