Ciasto anielskie z gorzką czekoladą
Składniki:
400 g cukru185 g mąki typ 405
10 - 12 białek w temperaturze pokojowej
3/4 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki cream of tartar (kwaśny winian potasu)
łyżeczka esencji waniliowej
100 g startej na tarce gorzkiej czekolady
obłożenie:
500 g słodkiej śmietanki 42%2 łyżki cukru pudru
150 g truskawek
125 g borówek amerykańskich
kiwi zielone
125 g malin
125 g jeżyn
mięta
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Mąkę przesiewamy 5 razy ze 100 g cukru.
Zmieniamy obroty na średnie i stopniowo dodajmy cukier (pozostałe 300 g). Ubijamy, aż piana będzie gładka i lśniąca.
Ciasto wlewamy do okrągłej formy z kominkiem średnicy 24 cm, wygładzamy wierzch i pieczemy przez 35 do 40 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i odwracamy formę do góry dnem, studzimy na kratce. Gdy ciasto ostygnie, delikatnie okrawamy ostrzem brzegi formy oraz wokół kominka.
Schłodzoną śmietankę mieszamy z cukrem pudrem, a następnie ubijamy
na pianę (piana nie powinna być bardzo sztywna, ciasto jest dosyć suche więc lepiej pasuje lekko ubita śmietanka). Bitą śmietanę wykładamy na ciasto, ozdabiamy
ulubionymi owocami.
Komentarze
Prześlij komentarz