Ciasto anielskie z gorzką czekoladą


Delikatny jak chmurka angielski biszkopt na białkach. Dzięki cream of tartar (kwaśny winian potasu) białka nie tracą swojej objętości i biszkopt jest niezwykle aksamitny i delikatny. Tym razem do biszkoptu dałam startą gorzką czekoladę, a samo ciasto wykończyłam ubitą śmietanką i owocami.

Składniki:

400 g cukru
185 g mąki typ 405
10 - 12 białek w temperaturze pokojowej
3/4 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki cream of tartar (kwaśny winian potasu)
łyżeczka esencji waniliowej
100 g startej na tarce gorzkiej czekolady

obłożenie:

500 g słodkiej śmietanki 42%
2 łyżki cukru pudru
150 g truskawek
125 g borówek amerykańskich
kiwi zielone
125 g malin
125 g jeżyn
mięta


Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Mąkę przesiewamy 5 razy ze 100 g cukru.
Do miski robota kuchennego wlewamy białka, sól i cream of tartar ubijamy na dużych obrotach około minuty, aż białka ubiją się na sztywną pianę.

Zmieniamy obroty na średnie i stopniowo dodajmy cukier (pozostałe 300 g). Ubijamy, aż piana będzie gładka i lśniąca.
Następnie dodajemy esencję waniliową. Mieszamy silikonową szpatułką. Następnie stopniowo wsypujemy przesianą mąkę, startą gorzką czekoladę i delikatnie mieszamy z białkami.

Ciasto wlewamy do okrągłej formy z kominkiem średnicy 24 cm, wygładzamy wierzch i pieczemy przez 35 do 40 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i odwracamy formę do góry dnem, studzimy na kratce. Gdy ciasto ostygnie, delikatnie okrawamy ostrzem brzegi formy oraz wokół kominka.
Schłodzoną śmietankę mieszamy z cukrem pudrem, a następnie ubijamy na pianę (piana nie powinna być bardzo sztywna, ciasto jest dosyć suche więc lepiej pasuje lekko ubita śmietanka). Bitą śmietanę  wykładamy na ciasto, ozdabiamy ulubionymi owocami. 

Komentarze

Popularne posty