Rolada makowa
Puszyste ciasto biszkoptowe idealnie komponuje się z nadzieniem makowym.
5 jajek
100 g cukru
130 g mąki pszennej
szczypta soli
cukier puder do oprószenia
400 ml mleka
100 g cukru
miód naturalny do smaku (4-5 łyżek)
100 g masła
50 ml likieru amaretto lub olejek migdałowy
150-200 g migdałów w słupkach lub płatkach
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
Żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą usztywniamy pozostałym cukrem. Silikonową łopatką delikatnie mieszamy pianę z masą żółtkową. Pianę posypujemy przesianą mąką i delikatnie wszystko mieszamy.
Ciasto równomiernie rozprowadzamy na papierze. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 10 minut.
Gorący biszkopt wykładamy na ściereczkę lub papierowe ręczniki posypane cukrem pudrem, delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy w roladę.
W czasie, gdy rolada stygnie przygotowujemy nadzienie.
Mleko podgrzewamy z cukrem i masłem, wsypujemy mak i krótko gotujemy, aż masa zgęstnieje. Dodajemy miód, rum, amaretto i migdały, mieszamy.
Masę wykładamy na ciasto, zwijamy. Ciasto odstawiamy do zastygnięcia.
Składniki:
ciasto:
proporcje na blachę o wymiarach 35x40cm5 jajek
100 g cukru
130 g mąki pszennej
szczypta soli
cukier puder do oprószenia
masa makowa:
400 g maku mielonego400 ml mleka
100 g cukru
miód naturalny do smaku (4-5 łyżek)
100 g masła
50 ml likieru amaretto lub olejek migdałowy
150-200 g migdałów w słupkach lub płatkach
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
Żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą usztywniamy pozostałym cukrem. Silikonową łopatką delikatnie mieszamy pianę z masą żółtkową. Pianę posypujemy przesianą mąką i delikatnie wszystko mieszamy.
Ciasto równomiernie rozprowadzamy na papierze. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 10 minut.
Gorący biszkopt wykładamy na ściereczkę lub papierowe ręczniki posypane cukrem pudrem, delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy w roladę.
W czasie, gdy rolada stygnie przygotowujemy nadzienie.
Mleko podgrzewamy z cukrem i masłem, wsypujemy mak i krótko gotujemy, aż masa zgęstnieje. Dodajemy miód, rum, amaretto i migdały, mieszamy.
Masę wykładamy na ciasto, zwijamy. Ciasto odstawiamy do zastygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz