Rolada makowa

 Puszyste ciasto biszkoptowe idealnie komponuje się z nadzieniem makowym.

Składniki:


ciasto:

proporcje na blachę o wymiarach  35x40cm

5  jajek
100 g cukru
130 g mąki pszennej
szczypta soli
cukier puder do oprószenia

masa makowa:

400 g maku mielonego
400 ml mleka
100 g cukru
miód naturalny do smaku (4-5 łyżek)
100 g masła
50 ml likieru amaretto lub olejek migdałowy
150-200 g migdałów w słupkach lub płatkach

Wykonanie:

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.

Żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę.  Białka ubijamy na sztywną pianę, którą usztywniamy pozostałym cukrem. Silikonową łopatką delikatnie mieszamy pianę z masą żółtkową. Pianę posypujemy przesianą mąką i delikatnie wszystko mieszamy.

Ciasto równomiernie rozprowadzamy na papierze. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 10 minut.










Gorący biszkopt wykładamy na ściereczkę lub papierowe ręczniki posypane cukrem pudrem, delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy w roladę.







W czasie, gdy rolada stygnie przygotowujemy nadzienie.


Mleko podgrzewamy z cukrem i masłem, wsypujemy mak i krótko gotujemy, aż masa zgęstnieje. Dodajemy miód, rum, amaretto i migdały, mieszamy.

Masę wykładamy na ciasto, zwijamy. Ciasto odstawiamy do zastygnięcia.

Komentarze

Popularne posty