Grillowane zielone szparagi
Chrupiące i soczyste grilowane szparagi doskonale komponują się z płynnym żółtkiem jajka sadzonego, słodką czerwoną cebulką, kwaskowymi pomidorkami oraz chrupiącymi skwarkami z boczku.
Składniki:
500 g zielonych szparagówczerwona cebula
250 g kolorowych pomidorków koktajlowych
5 plasterków wędzonego surowego boczku
5 jajek
olej
sól ziołowa
natka pietruszki
pieprz cayenne
Wykonanie:
Na rozgrzanej, suchej, żeliwnej patelni grillowej smażymy plastry boczku. Usmażony boczek przekładamy na ręczniki papierowe. Boczek kroimy na cienkie paseczki. Posypujemy pieprzem cayenne.Na rozgrzanej suchej patelni grillowej układamy natarte olejem/oliwą warzywa i chwilę smażymy z każdej strony.
W czasie grillowania warzyw na drugiej patelni na rozgrzanym oleju smażymy jajka. Jajka posypujemy solą ziołową.
Na talerzach układamy grillowane warzywa, na warzywach układamy jajka sadzone, całość posypujemy boczkiem i natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz