Grillowane polędwiczki z sarny, zielone warzywa i pieczone ziemniaczki
Składniki:
pieczone ziemniaczki:
1 kg ziemniaków3 cebule
2 łyżki smalcu gęsiego
sól
łyżeczka miodu
2 łyżki ajvaru
2 ząbki czosnku
parmezan do posypania
zielone warzywa:
250 g groszku cukrowegoćwiartka fenkułu
2 łodygi selera naciowego
ząbek czosnku
młody por
kilka pomidorków koktajlowych
lubczyk, pietruszka
sól ziołowa
łyżka masła
polędwiczki:
500 g polędwiczek z sarny2 łyżki smalcu gęsiego
kolorowy pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki:
Ziemniaki kroimy w ósemki. Obrane cebule kroimy w ćwiartki. Ziemniaki i cebule przekładamy do miski, posypujemy solą, dodajemy miód i smalec. Ziemniaki i cebule dokładnie nacieramy, następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 210 stopniach C przez 25 minut. Aby ziemniaki były chrupiące po 25 minutach ustawiamy opcję grill i pieczemy jeszcze 5 minut. Ziemniaki przekładamy do miski dodajemy do nich przeciśnięty czosnek, ajvar i starty parmezan. Lekko potrząsamy miską by wszystkie ziemniaczki były dokładnie pokryte pastą.Warzywa:
W czasie, gdy ziemniaki już się pieką na patelni rozgrzewamy masło. Na masło dodajemy drobno pokrojony czosnek, fenkuł oraz por, lekko solimy i chwilę dusimy. Do warzyw dodajemy groszek cukrowy oraz pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Uduszone warzywa posypujemy pietruszką i lubczykiem.Polędwiczki:
Oczyszczone mięso kroimy w plasterki, nacieramy smalcem, a następnie oprószamy kolorowym pieprzem. Kawałki mięsa smażymy na rozgrzanej żeliwnej patelni grillowej po minucie z każdej strony.Na talerzach układamy pieczone ziemniaczki, zielone warzywa oraz kawałki mięsa całość możemy posypać dodatkowo startym parmezanem oraz zieleniną.
Komentarze
Prześlij komentarz