Pizza wegetariańska

Kilka składników dobrej jakości i mini piecyk do pizzy z kamienną płytą to mój sekret domowych spotkań ze znajomymi. Dzisiaj proponuję pizzę z pomidorkami koktajlowymi, młodymi listkami szpinaku i czerwoną cebulą. Pysznie i kolorowo.

Składniki:

proporcje na 4 okrągłe pizze o średnicy 25 cm:
 
ciasto:
500 g mąki do pizzy typ 00
350 ml wody 
10 g świeżych drożdży piekarskich
łyżeczka miodu
łyżeczka soli morskiej
łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
 
semolina do podsypania ciasta
 
sos:
500 g passaty pomidorowej
cebula
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
sól morska
bazylia
oregano
majeranek
 
obłożenie na każdą pizzę:
kilka młodych listków szpinaku
pomidorki koktajlowe czerwone i żółte
kilka plasterków czerwonej cebuli 
starta mozzarella
oregano 

listki bazylii do posypania

Wykonanie:

ciasto:
Mąkę umieszczamy w dzieży robota, dodajemy pokruszone drożdże i miód, olej, sól i wodę. Wyrabiamy końcówką hak do uzyskania miękkiego, gładkiego i zwartego ciasta. Ciasto odstawiamy na około 2 godziny, żeby zwiększyło swoją objętość. 

sos:
Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dolewamy passatę i dusimy, aż pomidory odparują tworząc, gęsty sos. Doprawiamy do smaku przyprawami.

Ciasto dzielimy na 4 części. Formujemy cienkie okrągłe placki. Placki podczas formowania podsypujemy semoliną, dzięki czemu nie będą przywierać do blatu, a podczas pieczenia nabiorą dodatkowej chrupkości.
 
Każdy placek cienko smarujemy sosem, posypujemy mozzarellą, układamy listki szpinaku, połówki pomidorków i plasterki cebuli. Posypujemy oregano.
 
Pieczemy w nagrzanym piecu do pizzy przez 4-5 minut. 

Upieczoną pizzę posypujemy listkami bazylii.

Gotowa pizza mimo, że na cienkim cieście i z dużą ilością składników, jest chrupiąca i dobrze wypieczona. Dzięki krótkiemu pieczeniu w bardzo wysokiej temperaturze składniki są upieczone, ale ich smak i faktura nadal są świeże i pełne aromatu.

Komentarze

Popularne posty