Pizza wegetariańska
Kilka składników dobrej jakości i mini piecyk do pizzy z kamienną
płytą to mój sekret domowych spotkań ze znajomymi. Dzisiaj proponuję
pizzę z pomidorkami koktajlowymi, młodymi listkami
szpinaku i czerwoną cebulą. Pysznie i kolorowo.
Składniki:
proporcje na 4 okrągłe pizze o średnicy 25 cm:
ciasto:
500 g mąki do pizzy typ 00
350 ml wody
10 g świeżych drożdży piekarskich
łyżeczka miodu
łyżeczka soli morskiej
łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
semolina do podsypania ciasta
sos:
500 g passaty pomidorowej
cebula
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
sól morska
bazylia
oregano
majeranek
obłożenie na każdą pizzę:
kilka młodych listków szpinaku
pomidorki koktajlowe czerwone i żółte
kilka plasterków czerwonej cebuli
starta mozzarella
oregano
listki bazylii do posypania
Wykonanie:
ciasto:
Mąkę umieszczamy w dzieży robota, dodajemy pokruszone drożdże i miód,
olej, sól i wodę. Wyrabiamy końcówką hak do uzyskania miękkiego, gładkiego i
zwartego ciasta. Ciasto odstawiamy na około 2 godziny, żeby zwiększyło
swoją objętość.
sos:
Na
oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dolewamy
passatę i dusimy, aż pomidory odparują tworząc, gęsty sos. Doprawiamy do
smaku przyprawami.
Ciasto
dzielimy na 4 części. Formujemy cienkie okrągłe placki. Placki podczas
formowania podsypujemy semoliną, dzięki czemu nie będą przywierać do
blatu, a podczas pieczenia nabiorą dodatkowej chrupkości.
Każdy placek
cienko smarujemy sosem, posypujemy mozzarellą, układamy listki szpinaku,
połówki pomidorków i plasterki cebuli. Posypujemy
oregano.
Pieczemy w nagrzanym piecu do pizzy przez 4-5 minut.
Upieczoną pizzę posypujemy listkami bazylii.
Gotowa
pizza mimo, że na cienkim cieście i z dużą ilością składników, jest
chrupiąca i dobrze wypieczona. Dzięki krótkiemu pieczeniu w bardzo
wysokiej temperaturze składniki są upieczone, ale ich smak i faktura
nadal są świeże i pełne aromatu.
Komentarze
Prześlij komentarz