Zimowa chatka z bali - pomysł na oryginalny półmisek przekąsek
Zamiast tradycyjnych koreczków czy paluszków lub półmiska wędlin proponuję postawić na stole zimową chatkę z bali, która będzie smaczną ozdobą. Jej przygotowanie jest bardzo proste i można ją wykonać z naszych ulubionych przekąsek i wędlin.
Składniki:
300 g paluchów
300 g cienkich kabanosów lub ulubionej kiełbasy
100 g chorizo w plasterkach
50 g szynki parmeńskiej
kostka wędzonej szynki na komin
mieszanka ziaren i orzechów około 50 g
okrągły precelek na wieniec
kilka małych krakersów na drzwi i okna
natka pietruszki
kilka ziarenek czerwonego pieprzu
marynowana papryka ramiro bez skórki
2 kulki mini mozzarelli
rozgniecione ziarenko czarnego pieprzu
malutki kawałek marchewki na nos bałwanka
kilka różyczek kalafiora romanesco
600 g serka śmietankowego
Wykonanie:
Domek najlepiej układać na schłodzonej kamiennej desce. Deskę smarujemy warstwą serka śmietankowego, nie musi być równomiernie.
Na serku układamy chatkę z kabanosów i paluszków, aby była stabilna paluszki i kabanosy przyklejamy serkiem.
Dach chatki układamy z paluszków, które przyklejamy na serek.
Z krakersów robimy drzwi okna chatki. Plasterki chorizo kroimy na cztery trójkąciki i układamy z nich dach chatki. Z ziarenek robimy drogę. Przy drodze układamy dekoracyjnie zwinięte chorizo i szynkę parmeńską.
Precelek smarujemy serkiem. Przyklejamy do niego natkę pietruszki i ziarenka czerwonego pieprzu.
Bałwanka robimy z dwóch kulek mozzarelli. Oczy robimy z kawałków
czarnego pieprzu, nosek z marchewki. Szalik i czapkę z czerwonej
papryki. Różyczki romanesco wyglądem przypominają małe choineczki, więc ustawiamy je tak by zwieńczyły dekorację.
Tak przygotowana deska z przekąskami jest w pełni jadalna i bardzo smaczna więc polecam ją przygotować nie tylko od święta. Można przygotować ją również w wersji wiosennej i biały serek posypać koperkiem i jadalnymi kwiatkami lub jesienną i posypać kolorową mieszanką orzechów i bakali.
Komentarze
Prześlij komentarz